PENERAPAN DAN PENGECUALIAN CREDIT



PENERAPAN DAN PENGECUALIAN CREDIT 

as what has been highlighted . ramai yang tanya what the heck is penerapan UiTM and pengecualian kredit ni . so harini , mira dengan rajinnya akan cerita serba sedikit pasal Penerapan dan pengecualian kredit ni . im struggling to make this happen you know . HAHAHA .

What is 'Penerapan' ?
 Penerapan is the students absorption from the same university . so, to those who (foundation/pre-dip/diploma) wants to further their degree in UiTM can apply for this . it's like your right foot already stepped up for the potential untuk dapat offer tu , cuma your left foot yang menentukan you dapat ke tak based on your final result .

ada some people said apply for Penerapan is safer than apply UPU . but i applied for both . the safest way i took ! hahahahahahaha . but then , tak semua yang apply Penerapan dapat sambung belajar tau . it's all based on your final exam result and muet . kalau nak selamat , keep your CGPA 3.00 and above . insyaAllah . muet pulak based on course . for accounting , depa nak BAND 3

Jenis-jenis program penerapan ?

1. Pre Dip -> Diploma

ianya memberi pendidikan kepada pelajar Bumiputera yang tidak berkemampuan dan tidak memenuhi syarat ke program Diploma atau Matrikulasi UiTM.


The program is implemented to provide an opportunity untuk pelajar yang kurang berjaya masa spm, so that they can continue their studies to Diploma level till the highest level . siapa kata budak pra dip tak pandai , for me dip and pra dip are just the same . kepala hotak semua sama cuma ada malas rajin ja and perjalanan mereka lambat setahun dari budak diploma . cara pembelajaran pon budak diploma maybe a bit faster . hangpa ingat bebudak diploma ni semua laju kepala hotak depa ? jenis macam aku ni nak kena ajar dari A kecik to A besar to z kecik to Z besar.  acaner ? haha . 

the program is between 6 months up to 12 months . so mana mana students yang pass pre-dip can pursue their studies to the next level . 


2. Fast Track

this program is offered to diploma students who gt at least 3.50 in semester 3 to pursue their studies in a bachelor level tanpa perlu menghabiskan diploma mereka . kalau zaman hakak aku dlue , dia akan dapat pengecualian kredit in which dia terus skip ke semester 2 . but then, it has been dissolved for certain programs since pelajar tak dapat nak master dalam pelajaran dengan baik . another advantage is pelajar penerapan ni dah successfully entered degree program whilst pelajar diploma belum tentu dapat sambung degree even they managed to get a diploma. ini yang dinamakan REZEKI . 


3. Penerapan Semester Akhir Pelajar Diploma UiTM

masa hangpa in final semester either in semester 5 or 6 . hangpa boleh apply for this application . this application is specifically for the final year students of UiTM . im not that sure either foundation students can apply for this or not . macam cek habaq kat ataih nu , i applied for both so i feel safer . hangpa just login thru student portal . poi beli pin siap2 kat BSN . just click continue studies . masukkan sikit ja details mcm ur muet result , final exam result and so on . then you kena buat 4 choices kos apa korang nak . so as usual , buh la yang utama tu no.1 nah . kalau aku accounting lah for 1st choice . 2nd choice either corporate admin or human resources and last choice finance kot lolzzz . untuk menjimatkan masa dan penat lelah hangpa belajaq masa dip dlue . korang mohon la untuk ke fakulti yang sama . for example : dip in accounting to degree in accounting. So korang boleh skip your semester tau or we call it as pengecualian credit . macam aku , i will start my degree in semester 4 . so aku dapat jimat setahun setgh . kalau student engineering ttbe ubah angin pegi fakulti business, korang akan start from bottom in which semester 1 . setakat ni fakulti perakaunan ja yang trus skip sem 4 . fakulti lain biasa sem 2 or 3 . 

Then guess what . kiteorg akan tamat belajar in the same year/age dengan geng kiteorg yang sama batch yang ambil asasi/matrik. Since their foundation pon 2 years and depa punya degree 4 years . 

Pengecualian kredit ni is like transferring your credit untuk subjek yang hangpa dah belajar masa diploma dlue . thats y la korang boleh skip your sem since ade subjek masa sem 1,2,3 degree korang dh belajar time diploma dlu . but it depends on your result jgk lah . contoh , subjek auditing korang at least kena B tau . so kalau result korang cantik , xperlu take the same subject dah . 

Pengecualian kredit ni hangpa boleh buat bila dah masuk belajar nanti . biasa lecturer akan bg taklimat dan bagi tunjuk ajar camna nak buat pengecualian kredit ni . cek pon tau dari senior hihihihi :-)

Nahh , i think thats all for this entry today . doakan amira .